Track 02 - Soul Coughing

A Rézmajom

2009.09.09. 17:36

Mottó: "Because we all know that being underground is alternative,  and nothing is cooler than being alternative."

Mára a kedvenc zenekaromat hoztam el neked. A neve: Soul Coughing. Bizonyára soha a büdös életben nem hallottál még róluk. valószínűleg mike doughty neve semmit nem mond első hallásra. megnyugtatlak. nem vagy egyedül. a soul coughingnak híre hamva nem volt európában. 2 számukat hallottam összvissz közmédiában, az egyik egy magyarországi suzuki-reklám volt (disseminated), a másik pedig a doktor house 5. évadjában, a metadonos részben csendül fel ($300). őszintén szólva nem emlékszem, hogy bukkantam rájuk. talán vmi youtube videó, vagy hasonló, de a hangzásvilága miatt azonnal beleszerettem.

A 4 tagú new york-i banda 1992-ben alakult a következő felállásban:

Mike Doughty - ének, vokál
Sebastian Steinberg - nagybőgő
Mark de Gli Antoni - sampler
Yuval Gabay - dob

Mike Doughty karrierjét zenekritikusként kezdte, majd fokozatosan a költészet felé fordult, versei absztraktak, kifacsartak, leggyakrabban szabad versek. a zenekar neve egyébként doughty egyik versének címe. a dalszövegek is ilyenek: absztraktul egymás után ömlesztett mondatok, bizarr, érthetetlen képek és érzések sorozata, melyeket a hallgató talán sose fog tudni teljesen magáévá tenni. ennek ellenére jó érzés mormolni magad elé, még ha abszolút nonszensz is.

na most a zene gyakorlatilag kategorizálhatatlan. van benne elektronikus, van benne rock, hip hop, trip hop, sample, jazz... ha stílust kéne mondani: avant-garde. a banda tipikus tagja a '90-es évek experimental és (kezdeti) sample zene mezőnyének. szerintem leginkább az eels-hez hasonlíthatóak, akik szintén ebben az időszakban élték virágkorukat.

2004-ben feloszlottak sajnos, állítólag szerzői jogi viták miatt (kérdéses, hogy egy amúgy sem népszerű és profitábilis zenekar miért vitázna szerzői jogokon...). széleskörű hallgatóságuk sose volt, de ennek a stílusnak nem is volt, és nem is lesz sose. 2 hangulathoz tudom ajánlani: otthon, gyertyákkal, pszichoaktív anyagokkal a véredben, vagy gyors, változékony pillanatokban nagyon jó (például leszegett fejjel csörtetni a városban, miközben alkonyodik körülötted:) + ami nekem elég alap, az hajnalban, az első villamoson, még kicsit piásan, éppen hogy pislákoló hajnalpírban a Screenwriter's blues:

 

    

 

Diszkográfia:

Ruby Vroom (1994)
Irresistable Bliss (1996)
El Oso (1998)
Lust in Phaze (2002) [Posztumusz Best of + b-oldalas számok]

Ha egyszer beveszi a gyomrod, sose fogod megunni. Ha nem veszi be, sose fogod élvezni.
Enjoy.

 

ps. youtube-on nincsenek jó számok, a remixekkel ne próbálkozz, nem jók. torrent...

A bejegyzés trackback címe:

https://antimainstream.blog.hu/api/trackback/id/tr271371405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.10.27. 11:21:10

eddig mindkét posztolt zene bejön.
A Simon Greent ismertem, brit dub -downtempo keresés közben akadtam rá, megtetszett.
a Soul Coughingról még nem hallottam, de ez is hallgatós és egyedi zene.

Primary 2009.11.05. 20:57:39

Sziasztok!
Tényleg nagyon jó zene ez, gratulálok a bloghoz, örülök,hogy rátaláltam.
Üdv.: KTamás

A Rézmajom · http://antimainstream.blog.hu 2009.11.05. 22:18:10

@Primary: nagyon köszönjük, várunk vissza! és ajánlj minket;)
süti beállítások módosítása