Track 09 - Visionary Underground

Mitya Ivanov

2009.11.07. 19:00

  Jöjjön egy olyan banda, akiket szerencsére egyre többen ismernek itthon is. Ezúttal a Visionary Underground (VU) nevű londoni formációt mutatjuk be, amely nem kizárólag zenei projekt, hanem saját megfogalmazásuk szerint audio visual drum’n’bass/breakbeat crew, jelentős súlyú politikai-társadalmi mondanivalóval, bármit is jelentsen ez.  

 
Zenéjükben a breakbeat, a drum’n’bass stíluselemeket keveredik az ún „asian vibes” hatásokkal, a koncerteken pedig audiovizuális elemekkel is dolgoznak.
  
  Ennek megfelelően videoklipekben is erősek, az interneten sok megtalálható, a youtube-on saját csatornájuk is van, könnyen megtalálható minden, amit eddig alkottak.
 
Két alapító tag (DJ Coco, Dj Feelfree) mellett számos, brit és asian underground vendégművésszel dolgoztak/dolgoznak együt, jelenleg négyen vannak.
   
 
Eddig két lemezük jelentmeg, ha minden igaz, jövőre jön a harmadik. Egy VU album nem háttérzenének való, mintegy 5 éve hallgatom őket rendszeresen, és hallgatás közben azon veszem észre magam, hogy leülök egy székre és figyelek. Talán azért, mert nagyon összetett zenéről van szó. Ez az ami megfogott bennük, mert egyetlen számuk sem olyan mint a másik, a sokféle alapzaj, és mellékzönge annyira komplikálttá teszi, hogy nem odafigyelve nem lehet hallgatni. Én legalábbis így vagyok velük. Más meg máshogy van ezzel, koncerten nehezen lehet elmélyedve hallgatni, mert az ütem mindenkit testmozgásra ösztönöz.
 
A számaik alapja elektronikus, főleg a dob, de a basszus mindig élő, majd erre jönnek rá az effektek. Korábban gyakran használtak indiai hangszereket is, vagy azok hangjához hasonló effekteket. Az MC-ket gyakran váltogatják, volt MC Navigator (ő is megérne egy külön posztot), jelenleg egy Duane Flames nevű fazon szövegel, de Sonia Mehta és Spex (ex-ADF) is gyakran megjelenik vendégként. Basszusgitárosuk nem más, mint Dr. Das, az ADF alapító tagja, aki onnan kiszállt, és ma már szólózik, azonban ide is beugrik rendszeresen stúdiózni és koncertezni. Van egy elég profi weboldaluk is képekkel, videókkal, meghallgatható teljes albumokkal, és letölthető kiadatlan korai és újabb számokkal. És ne felejtkezzünk meg a myspace oldalukról sem.
  
Legutóbb 2007-ben léptek fel Budapesten az A38 hajón. Erről sajnos lemaradtam, de kárpótlásul itt egy videó erről a koncertről:

 

  Ennek a számnak a címe „Urban Uproar”, az első lemezükről. Azért teszem be, mert szerintem ez volt az első VU felvétel, amit letöltöttem a netről hallottam.  Itt még MC Navigator szövegel: 

 Ez a számuk a második album legjobb darabja

  
Ez pedig az év végén, vagy jövőre megjelenő lemez címadó dala:

 Nagy esély van rá, hogy az új albummal ismét koncertezni fognak, sokat járnak a szomszédos országokba, remélem megint eljönnek Budapestre. Azt nem fogom kihagyni.
   
Diszkográfia:
 
Keep The Crime On (2005)
 
Fired Up (2008)
 
Get the Beers In (2009/2010)
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antimainstream.blog.hu/api/trackback/id/tr991510446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

full mindegy 2010.02.02. 22:44:16

w00t!
Szép post;sztem vissza fogok még ide látogatni
süti beállítások módosítása