Track 17 - Hangművészek

A Rézmajom

2010.02.28. 14:12

Ma egy érdekes kis válogatással készültem nektek, drága tündérvirág olvasóinknak. Manapság a zeneipar napról napra színesedik. Minden nap felüti a fejét egy új stílus vagy egy új irányzat. A zenei eszközök tárháza folyamatosan bővül (Stomp), átalakul (Apocalyptica), de van, ami örökké önmaga marad, mégis mindig más formában; az ember legősibb, legelementárisabb és legbecsesebb hangszere - az énekhang. Ez a bejegyzés olyan előadóművészekről fog szólni, akik csupán a szájukat veszik igénybe.  

 
 Kezdjük mindjárt a tiszta énekhanggal. Első vendégünk a Bolyki Brothers nevű magyar a cappella-banda. A négytagú hangművész-orchestra 20 éve kábítja a közönséget itthon és idegenben egyaránt. Voltak Shanghai-ban, turnéztak az USA-ban, bejárták Európát és olyan nevekkel készítettek felvételt, mint pl. Johnny Cash (rip). Az alábbi felvétel az egyik legismertebb modern jazz-téma, a Take Five feldolgozása a cappella-változatban. Zseniális... 
 
 
 
 
Második vendégünk a mai posztban a Mieskouro Huutajat nevű finn férfikórus. Ez az ensemble 1987-ben alakultak és minden zenei téren igencsak forradalmi dolgot hoztak létre. Ez a kórus is ugyanúgy épül fel, mint a többi: hangszínek szerint csoportosítva vannak a tagok, egy karmester (Petri Sirviö) vezényel... Azonban van egy apró eltérés a hagyományos kórusoktól: éneklés helyett üvöltenek. Bizony. Elképzelésem sincs, hogy fogalmazódhatott meg valakinek a fejében, hogy üvöltő kórust hozzon létre, de a végeredmény mindenképpen említésre méltó. 2006-ban koncerteztek itthon, az a38-on, amin volt szerencsém ott lenni, mit mondjak: nem kis élmény volt farkasszemet nézni 30 az üvöltéstől véreres, gúvadó szemű finn férfiállattal. Remélem, be tudjátok fogadni:D 
 
 
 

   

 A következő előadóra nem régiben figyelt fel a világ, szintén egyedi előadásmódjának köszönhetően. Nagyon gyorsan nagy hírnévre tett szert, de jogosan: varázslatos dolgokat művel. Nathan 'Flutebox' Lee-ről van szó: igen, a srác, aki beatbox-szol fuvolázás közben. a youtube-os népszerűségen hamar tovább lépett a karrierje és manapság rendszeresen koncertezik, illetve rengeteg helyen közreműködik. A következő koncertfelvétel a Google londoni központjában készült, az amúg szintén ismert Beardyman nevű beatboxerrel.   

 

 

 Befejezésül pedig jöjjön valami megmagyarázhatatlan. Dub FX. A lényeg: utcai zenészből született csillag. A lába előtt heverő sokcsatornás samplerrel felveszi a saját maga beatboxolta dobokat és harmóniákat, loopoltatja őket, rányom 30 féle effektet és énekel hozzá. Saját hangjának ura, úgy irányítja ahogy kedve tartja. Egyike azon kevés embereknek, akik félistenként születnek közénk, emberek közénk mivel hétköznapi nyelven nem tudják kifejezni magukat számunkra, más kommunikációs csatornát vesznek igénybe (így például a zenét), amellyel legalább halványan közölhetnek magukból valamit nekünk. Amit most hallani fogtok, az földön túli.

 

 

 

Nos hát, remélem élveztétek a mai kis válogatást, további kellemes vasárnap délutánt, meg ilyenek, éljen soká a konformizmus! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antimainstream.blog.hu/api/trackback/id/tr191796988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2010.03.03. 09:16:16

Bolyki Brothers: alap

A finn férfikórus helyenként a hakára emlékeztet:)
www.youtube.com/watch?v=3GpTsPNwwms&feature=fvw

Dub FX: király zene, tényleg

lyloo 2010.06.01. 02:27:00

látom a Bauchklang mégiscsak lemaradt, sebaj.
süti beállítások módosítása