Skit - Dub Echoes

Mitya Ivanov

2010.03.17. 12:00

 "And dub is also when
the engineer becomes the artist"

Egy olyan dokumentumfilmről írok, amely a dub műfajról és a dub-nak a többi downtempo és elektronikus irányzatra gyakorolt hatásáról szól. Teszi ezt nagyon informatívan és autentikusan, olyan szereplőket, művészeket megszólaltatva, akik valóban jelen voltak a dub műfaj születésénél.

 

A film készítője Bruno Natal, egy brazil dokumentumfilmes, interjúalanyai között megtalálhatóak öreg jamaikai producerek, zenészek, jamaikai gyökerekkel rendelkező egyéb művészek. A teljesség igénye nélkül a régiek közül Lee Scratch Perry, Mad Professor, King Jammy, Sly&Robbie, az "influenced artists" szekcióban pedig Roots Manuva, a Thievery Corporation, Dr.Das, a Basement Jaxx szólal meg, és sok más, számomra is ismeretlen előadó.
Érdekes végigkövetni azt a folyamatot, ahogy a tradicionális jamaikai reggae előadók hangmérnökei kicsit átkeverték a felvételeket és így megszülettek az első, táncolható dancehall dubplate-ek, majd ez a műfaj hogyan tört ki jamaikából, hogyan vált el a reggae-től, hogy lett mindebből drum'n'bass, és hogy hatott az elektronikus zenére és a hip-hop műfajra.

Itt van a trailer, letöltésre erősen javaslom az egész filmet. Torrenten megtalálható, annyit mondok, én seedelem:). Az angol felirat letöltése is erősen ajánlott, pl. innen, mert az öreg jamaikai zenészek angolja csak nehezen érthető. Meg amúgy is tele van szlenggel az egész.

 

Dub Echoes trailer

 

Ízelítőnek pár video, hogy kikről is van szó a filmben.

Ime egy King Tubby felvétel a klasszikus korszakból, amikor reggae felvételnek készítettek egy "version"-t, ami tulajdonképpen egy adott szám dub verziója volt. Csak ekkor még nem dub-nak hívták, hanem egyszerűen "version"-nek. Később alakultak ki a dubplate-ek, amelyek már egy teljes lemeznyi anyagot tartalmaztak.

 

 

King Tubby: Dubbin' My Way

 

 

Egy hiphop szám dubverziója. A Roots Manuva: Run, Come Save Me c. lemezének átdolgozásáról egy felvétel. Itt ugye eredetileg mát szó sincs reggea-ről.

 

 

Roots Manuva: Wittness Dub

 

Alább egy ún. dub sound system látható, itt már nincs meg az a felvétel, aminek dubverziója van, hanem van egy dub stílusú szám, ami önállóan is megállja a helyét.
Ilyen formációkból rengeteg van, sőt egyre több. Hollandiában, Angliában, Japánban és Franciországban népszerűek ezek a formációk. Akikre szerintem érdemes rákeresni: Vibronics, Twilight Circus Sound System, Alpha & Omega, Kanka, Manasseh, Revolutionary Dub Warriors, Audio Active, Dry & Heavy. 

 

Twilight Circus Dub Sound System: Wareika

 

Egy elektronikus francia dub szerző (Kanka) összeáll egy jamaikai énekessel. 

 

Kanka feat. Brother Culture: Conquest

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antimainstream.blog.hu/api/trackback/id/tr941846590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása