Track 04 - Portishead

A Rézmajom

2009.10.30. 17:00

Hű, már nagyon vártam, hogy végre írhassak a Portisheadről! Szintén egyik abszolút favoritomról van szó. Varázslatos zene: ha rossz kedvem van, csak kikeresem az iTunesban, lekapcsolom a villanyt, lefekszem az ágyra és a halál gondolatával játszadozom... Ja. De zuhogó esőben a buszon a tömegben álldogálva is ideális hangulatot teremt, hogy szuicid hajlamainkat gerjesszük elő a tudatalattinkból... Nem egy vidám hangulatú zenekarról van szó, de zenélni azt nagyon tudnak...

Újabb brit zenekarról van szó, Bristolban alakultak 1994-ben 3 taggal (Geoff Barrow, Beth Gibbons, Adrian Utley). Alkotómunkásságuk lassan indult be és lassan folytatódott: az első albumukat Dummy néven 1994-ben adták ki (ez vált a legnépszerűbbé), a következőt 1997-ben (self-titled), majd VÉGRE tavaly, 2008-ban a Third látott napvilágot. Szóval konkrétan egy 15 éves zenekarról van szó. Mitől különlegesek?

Egyrészt attól, hogy 1994-ben még híre-hamva nem volt a triphopnak Európában, ők pedig még ma is elég komolyan megállják a helyüket a Dummy-val ezen a területen. Másrészt az elektronikus zene végre továbbjutott a Kraftwerken, és ugyebár a 90-es évek elején indult meg az az electro-hullám, ami ma az elektronikus zene és annak alműfajainak létjogosultságát adja... Ekkor születtek az ősatyák: Massive Attack, Amon Tobin, Aphex Twin... És ebben az első generációs electro-vonalban lépdelt bátran előre a Portishead is, ugyan kisebb népszerűséggel, mint a kollégák, de fent maradtak. Turnéztak, adtak koncerteket, és diszkréten mesterműveket komponáltak a stúdió mélyén. 

A következő számok a kedvenceim közé tartoznak tőlük, enjoy! Ha megtetszik, érdemes bújni kicsit a Youtube-ot, van egy-két érdekes feldolgozásuk...:)

 

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://antimainstream.blog.hu/api/trackback/id/tr971486053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása